חיפוש

למה עלינו להפסיק להשתמש בביטוי "צרכים מיוחדים"?

מדוע הגיע הזמן שנפסיק להשתמש בביטוי "צרכים מיוחדים"? בין שאנחנו ישראלים או אמריקאים, לבנים או שחורים, ובין שאנחנו מתמודדי נפש או לא. לכולנו יש צרכים של אהבה ❤️, כבוד, הערכה והשתייכות קהילתית. כן, כולנו זקוקים לאותם יסודות אנושיים, ללא קשר למוצא ולגזע שלנו. יש לנו צרכים משותפים. כשמגדירים אוכלוסייה שלמה כבעלת "צרכים מיוחדים", מתייגים אותה כשונה לחלוטין ממה שמשותף לכל בני האדם...

מדוע הגיע הזמן שנפסיק להשתמש בביטוי "צרכים מיוחדים"?

 

כולם יסכימו שבין בני האדם יש אינספור הבדלים. אנחנו משתייכים לתרבויות שונות, אנחנו מדברים שפות שונות, בעלי דתות שונות, נטיות שונות, עמודות שונות. ובכל זאת, אם נסתכל עמוק פנימה, נגלה שיש דבר אחד שמשותף לכולנו – הצרכים שלנו בבסיסם דומים.

 

על הצרכים המשותפים שלנו

בין שאנחנו ישראלים או אמריקאיים, לבנים או שחורים, ובין שאנחנו מתמודדי נפש או לא. לכולנו יש צרכים של אהבה, כבוד, הערכה חברתית, והשתייכות קהילתית. כלומר, כולנו זקוקים לאותם יסודות אנושיים שהם חלק אינטגרלי מהטבע האנושי, ללא קשר למוצא ולגזע שלנו – יש לנו צרכים משותפים.

 

על ההגדרה הלא מוצלחת – "צרכים מיוחדים"

כשמגדירים אוכלוסייה שלמה כבעלת "צרכים מיוחדים", מתייגים אותה כשונה לחלוטין ממה שמשותף לכל בני האדם. מסיבה זו ההגדרה הזאת אינה מוצלחת בעליל. למעשה, לא יהיה מוגזם לטעון שההגדרה מאיצה תהליכים הרסניים למדי, בעיקר בגלל שהיא מעצבת באופן שלילי את התפיסה החברתית הקולקטיבית כלפי האוכלוסיות המיוחדת, ומחדירה אליה סטריאוטיפים שמקשים מאוד על יכולת שילוב תקינה ושוויון הזדמנויות.

 

מהיום אמרו "צרכים נוספים" או "קשיים מיוחדים"

במקום להדיר אוכלוסייה שלמה מהצרכים האוניברסליים שמשותפים לכל בני האדם, ראוי שנאמץ הגדרה אחרת שמשקפת באמת את המאפיינים של אוכלוסיות מיוחדות. למשל, אפשר להשתמש בהגדרה קשיים מיוחדים, שתעורר אותנו לחשוב על קשיים מסוימים שלנו אין ולהם יש. הגדרה אפשרית נוספת היא צרכים נוספים, כמו צרכים בתיווך חברתי, וסיוע פיזי. הגדרה שכזו איננה שוללת מהאוכלוסיות הללו את היסוד האנושי הבסיסי ביותר, ובתוך כך, היא מסייעת לנו לפסוע צעד אחד קדימה אל עבר חברה צודקת יותר, ושיווניות יותר.

 

צורך משותף מיוחד

אחד מהדברים היותר חשובים שקרו בישראל לאחרונה הוא קידום חוק האוטיסטים. בעבר, הצורך בהשתייכות קהילתית נרמס וזכות הבחירה נשללה מאנשים עם אוטיזם, שהופנו ישירות למסגרות סגורות. לעומת זאת, היום שמים דגש על שילוב מתוך בחירה ואוטונומיה. המדינה שואפת לסגור את ההוסטלים ולשלב את הדיירים במגורים קהילתיים תוך סיוע וקבלת זכויות נוספות. יחד עם זאת, בשביל למצות את הזכות הזאת, על אוכלוסיית בעלי הצרכים הנוספים להיות מוקפת בקהילה תומכת ומשפחה אוהבת שתעצים אותם. כאן נכנסת לתמונה סדנת שושלות להורים!

 

על סדנת שושלות – שתהפוך אתכם להורים עם חזון

סדנת שושלות היא סדנה "חינוכית – קולינרית" הבנויה מ-2 מפגשים. מטרתה לסייע לכם לגבש חזון חינוכי שיוביל אתכם, ואת היקרים לכם מכל – ילדכם. החזון שמתגבש ישמש עבורכם כחכה ערכית, שתהיה זמינה בכל סיטואציה מורכבת שהחיים מזמנים. תפקיד החכה הוא למצות את מירב הפוטנציאל ההורי שלכם כדי שתוכלו להנחיל לילדכם יסודות בריאים ואוהבים שישקפו את כל מה שאתם מאמינים בו.

 

הסדנה מיועדות עבור כל ההורים, חדשים וותיקים כאחד. ובפרט, היא תסייע להורים לילדים עם צרכים נוספים לטפח את המשאבים הרלוונטיים שייסעו להכוונים ולהעצימם. לפרטים נוספים על הסדנה הקרובה צרו איתנו קשר בטלפון 051-5151126.

אצלנו במפת"ח כותבים כל מאמר במחשבה על אותו אדם שזה יכול לשנות משהו עבורו.

מכירים מישהו\ מישהי שהמאמר הזה יכול להיות משמעותי בשבילם?

שתפו איתם.

 

בואו נדבר!

סדנאות קבוצתיות, סדנאות להורים, שירות קומיונידייט לפיתוח מיומנויות דייטינג, אימון אישי להפחתת חרדה חברתית ובדידות ועוד. 
איך אפשר לעזור לך?

דילוג לתוכן
Verified by MonsterInsights