עם תחילת שנת הלימודים החדשה, המורים עומדים בפני האתגר הלא פשוט של יצירת סביבת למידה חיובית ומכילה עבור תלמידיהם. אחד ההיבטים של זה הוא מניעת חרמות בכיתה, שעלולות להפריע לחוויה החינוכית לכל המעורבים. במאמר הזה ניתן כמה טיפים חשובים כדי להבטיח שהשנה כל תלמיד ותלמידה ירגישו שמעריכים, מכבדים וכוללים גם אותם בתוך מסגרת כיתתית מחבקת, מחזקת ומכילה.
יצירת סביבה של פתיחות סביב דיאלוג והבנה היא חיונית במניעת חרמות וטיפוח ההכלה בכיתה. על ידי יישום האסטרטגיות הבאות לטיפוח הכלה באמצעות אמפתיה ודיאלוג, תוכלו גם אתם לבנות ולבסס את התרבות החברתית וליצור אקלים כיתתי המעודד הכלה והבנה כלפי גיוון חברתי ושונות, בין אם מדובר בשונות נוירולוגית, מוטורית, רגשית, נפשית, חושית או תקשורתית.
- קבעו כללים בסיסיים לתקשורת מכבדת:
הקדישו זמן לדיון ולקביעת כללי יסוד לתקשורת מכבדת. למדו את התלמידים להביע את דעותיהם ואי-הסכמותיהם באופן מתחשב ובונה, תוך טיפוח אווירה של כבוד הדדי. בנוסף, למדו את התלמידים את החשיבות של הבעת דעות בצורה בונה, הקשבה פעילה לאחרים וטיפוח אמפתיה בכדי ליצור מרחב בטוח שבו כל קול נשמע ומכבד את האחר.
- שלבו נקודות מבט מגוונות בתוכנית הלימודים:
שלבו בתוכנית הלימודים ובמערכי השיעור נקודות מבט שונות כדי לחשוף את התלמידים למגוון רעיונות ותרבויות, ולקדם את ההכללה כלפי השונה והאחר. גישה זו מעודדת את התלמידים להעריך ולכבד רקעים שונים, מפחיתה את הסבירות לחרמות ומקדמת הבנה בין-תרבותית.
- קבעו מרחב מוגן לדיאלוג פתוח:
קבע זמנים או אזורים ספציפיים בכיתה שבהם התלמידים יכולים להשתתף בדיונים פתוחים על נושאים רגישים או שנויים במחלוקת. צרו אווירה שבה הם יכולים לשאול שאלות, לחלוק חוויות אישיות ולאתגר הנחות ודעות קדומות כל זאת תוך טיפוח תחושת כבוד לדעות שונות בכדי לכוון לדינמיקה של שיח או דיון, ופחות לדינמיקה של ויכוח או ריב.
- עודדו שיתופי פעולה ועבודת צוות:
צרו הזדמנויות לעבודת צוות ושיתוף פעולה בין התלמידים באמצעות פרויקטים ופעילויות קבוצתיות. על ידי יצירת הזדמנויות עבור התלמידים לעבוד יחד, הערכת החוזקות זה של זה ולמידה הדדית האחד מהשני, תוכלו לטפח סביבה המעצימה את הגיוון ומצמצמת את הפוטנציאל לחרמות עקב שונות נראית או שקופה של מי מהתלמידים. בעזרת טיפוח סביבת למידה שיתופית, התלמידים מפתחים מיומנויות בינאישיות חיוניות ולומדים להעריך את היתרונות של עבודה משותפת לקראת מטרה משותפת.
תוכנית הדגל שלנו במרכז – "דומה אבל שונה", נוצרה במטרה למנוע חרמות בכיתה על ידי פיתוח התקשורת החברתית ועידוד המעורבות בקהילה. התוכנית מוכרת במשרד החינוך כתוכנית גפ"ן 22345. התוכנית שמה דגש על טיפוח הכלה, אמפתיה ודיאלוג פתוח למיגור הבדידות והבידוד החברתי בקרב התלמידים. באמצעות שילוב של נקודות מבט מגוונות בתוכנית הלימודים וביסוס תקשורת מכבדת, אנו יוצרים סביבה כיתתית בה כל תלמיד ותלמידה מרגישים שרואים, שומעים ומעריכים אותם ואת מי שהם. התהליך המקיף והמכיל שלנו נועד לספק פתרונות יעילים בזמן קצר ובמינימום משאבים. צריך שנפעל לקידום עתיד שבו כל התלמידים יוכלו לחוות אורח חיים משמעותי ומספק, ללא הרגשת בדידות וחוויות דחייה.
אתם לא לבד במשימה הזו! יחד נוכל למנוע חרמות ולקדם חוויה חברתית משמעותית וחיובית יותר לכלל תלמידי הכיתה.