אחד הדברים החשובים ביותר בכל קשר הוא היכולת להעניק ביקורות אחד לשני. דרושים לפחות שני אנשים לקיום שיחה. לכל אחד מהם מחשבות, רצונות, שאיפות וצרכים אחרים, כך שמה שיכול להיראות בעינינו כביקורת לגיטימית, יכול להתקבל כפגיעה בעיניי הצד השני. יותר מזה, קשר שבו אנחנו לא מרגישים בנוח להגיד את דעתנו ולדבר על דברים הוא לא בהכרח קשר בריא עבורנו. קשיים חברתיים או קשיי תקשורת עלולים לפעמים להוביל לקצרים בתקשורת, לכן חשוב להבין כיצד להעביר ביקורת חברתית בצורה בונה.
בכדי לוודא שאנחנו מעבירים את המסר שלנו בצורה שהצד השני ירצה להקשיב לה ואולי אפילו להפיק ממנה לקחים משמעותיים לעתיד, חשוב לוודא שהיא מכילה בתוכה כמה דברים חשובים.
לשיטה הזו אנחנו קוראים שיטת הסנדוויץ'׳:
- הלחם העליון – דיבור חיובי: על מנת למשוך את תשומת הלב של הצד השני, מומלץ לפתוח בנימה חיובית. כולנו אוהבים לשמוע דברים טובים על עצמנו, והפתיחה הזו לרוב מכניסה אנשים למצב של קשב. מומלץ לפתוח את השיחה באמירת משהו חיובי על האדם שמולכם (אני אוהב/ת אותך מאוד, את/ה חבר/ה נהדר/ת וכדומה) או על הקשר שיש לכם (הזמן שאנחנו מבלים יחד חשוב לי, את/ה אחד/ת האנשים הכי קרובים אליי וכדומה).
- הנקניק – נקודות הביקורת: לאחר שפתחנו בנימה חיובית, אפשר לפנות לנקודות הביקורת. חשוב לא להעמיס על הצד השני, ולכן מומלץ לחשוב מראש מהם הדברים עליהם תרצו לדבר. כאשר אנשים נתקלים ב״רשימות״ של ביקורות כלפיהם – הם עלולים להיסגר ולהביע התנגדות לכל מה שתגידו. חשוב לגבות כל ביקורת בממצאים ועובדות, ולא בהשערות או בדעות שלכם. ועדיין, יש לזכור כי הביקורת מגיעה ממקום חיובי, מקום שרוצה לעזור לצד השני ולא רק להטיח בו את כל החסרונות שלנו.
- החסה – הצעת הפתרונות: כשאנחנו מעניקים למישהו ביקורת בונה, חשוב להגיע מראש עם הצעות לפתרון או לשינוי המצב הקיים. כשהצד השני בשיחה רואה שהגענו עם פתרון מסוים הוא מרגיש שחשבנו עלינו, שהוא יקר לנו ושאנחנו באמת רוצים רק בטובתו – הוא יבין שמטרת השיחה היא שיפור אלמנט מסוים בחייו. מומלץ לוודא שהפתרון הוא באמת בר ביצוע, משום שאנחנו לא רוצים להעניק שינוי זמני.
- הלחם התחתון – דיבור חיובי: בדיוק כפי שהתחלנו, כך מומלץ גם לסיים. אנשים לרוב נוהגים לזכור את הדבר הראשון והאחרון שנאמר להם, לכן כדאי לסיים את השיחה בנימה חיובית ואוהבת. אפשר להצביע על דבר חיובי שהיה בשיחה (אני מעריך/ה את זה שהקשבת לי עד הסוף), על האדם עצמו (הצורה שבה אתה מתמודד/ת עם ביקורת היא מרשימה) או על העתיד (אני באמת מאמין/ה בך).
באמצעות שיטת הסנדוויץ׳ ניתן להעניק ביקורת חברתית בונה שלא תפגע בצד השני, אלא תבנה אותו. זה הזמן שלכם ליישם את השיטה מול אדם אהוב, ולא לפחד לבטא את הדעות שלכם. מוזמנים לשתף אותנו איך היה.